Josep Maria Llompart- Llumeneret Blau

 

JOSEP MARIA LLOMPART

LLUMENERET BLAU 

 

 

música 

paraula 

dansa

 

 

 

En Josep Maria Llompart ens deixa el 28 de gener de 1993, ara farà vint-i-cinc anys. El vaig conèixer en la meva època de l’institut, de la mà den Damià Pons; era un home proper, savi, amb posat de senador, ens llegí poemes i em captivà. 

En aquest espectacle vull unir paraula, música i dansa; vull entendre millor el seu missatge a partir dels sons i els moviments, de la paraula recitada i cantada; vull entendre el seu compromís amb la pàtria, la seva visió d’una mort inevitable però amable, l’amor apassionat i dolç, el món fantàstic i rondallístic, i el seu profund amor a la paraula del poble d’un home provinent de casa bona.

L’espectacle és un recorregut per tot el poemari den Josep Maria Llompart, en ell es combina música, paraula cantada, paraula recitada  i dansa. És un espectacle cambrístic amb sis persones actuant i projectat per a sales petites o mitjanes, amb la idea que el públic formi part de la proximitat de la música (soprano, arpa, oboè i trompa), la paraula i la dansa. La meva música, la creativitat den Tomeu Gomila en la dansa i de na Francesca Vadell en la dramatúrgia són el toc original d’aquesta creació.

El llumeneret blau és un llum petit i llunyà de què parlen les rondalles populars i que és considerat com a símbol de la il·lusió, de l’ideal. En Josep Maria Llompart fou l’estel a seguir amb il.lusió i esperança.

Tota la música és original i creada a posta per Biel Oliver “Torres”.

Totes les danses són originals i creades a posta per Tomeu Gomila.

La dramatúrgia és original i creada a posta per Francesca Vadell.

 

Amb els poemes, Avenc de Coanegra

 

Petita història familiar (Fragment)

 

Tango

 

En el migdia et vull….

 

Athànatos

 

El Capità Antoni

 

Veniu Senyora mort

 

Tonada de ball

 

La Profecia (Fragment)

 

Cançó de bres

 

Non non vine son

 

Caña

 

Milonga

 

I ara ja saps la mort

 

Dues rondalles en tó menor ( rondalla nº1 )

 

1931 i 1936

 

Amor

 

Si Amor em mata…  (Fragment de Homenatge a una mecanògrafa…)

Memòries d’un viatge

 

Cançó d’anar a les títeres

 

FITXA ARTÍSTICA

 

Rapsdode i ballarí,

Rapsode, Francesca Vadell

Ballarí, Bartomeu Gomila

 

 

 

MÚSICS

Soprano, Maria Rosselló

Oboè, Joan Rodríguez

Trompa, Javier Sancho

Arpa, Maria Assumpció Janer

Composició de les músiques, Biel Oliver “Torres”

Coreografies, Tomeu Gomilla

 

FITXA TÈCNICA

Sala interior o espai exterior de sis metres d’ample per cinc de fons.

Tres cadires sense braços pels músics 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Biel Oliver, composició musical

 

 

Biel Oliver “Torres” va nèixer a  Algaida el 1968, obtingué la llicenciatura de geografia, història i història de l’art a la universitat de les Illes Balears en el curs 1990-91. Realitzà el grau superior de clarinet en el conservatori superior del Liceu de Barcelona, acabant amb l’obtenció d’aquest títol i el premi d’honor de fi de carrera del curs 1994-95.

L’interés per cuinar amb els sons l’ha duit a col.laborar, fent arranjaments, juntament amb Delfí Mulet, amb el grup den Biel Majoral des del 1992, amb el qual ha duit a terme dos enregistraments ; Fou fundador de l’orquestrina d’Algaida amb la qual ha duit a terme nombroses actuacions i varis enregistraments, i amb s’arrual Jazz mort, grup del qual encara és membre i amb qui ha duit a terme dos enregistraments. D’altra banda ha realitzat arranjaments per a les bandes de Campos,  Esporles ,Ses Salines i per a la banda municipal de Palma. També  escriu, juntament amb en Delfí Mulet, les músiques dels espectacles teatrals: “Representació de la mort” dirigida per Jaume Falconer, de “Temps, temps, temps” dirigida per Antoni Artigues i de “Petit ball” espectacle de dansa de la companyia Au Ments pel qual composa part de les músiques.

  També cal destacar la realització d’arranjaments per a banda de les músiques den Biel Majoral, amb concerts amb les bandes d’Algaida, Ses Salines i Felanitx dirigides per Andreu Julià, així com els arranjaments per a banda de l’espectacle “Siau qui sou” de Guillem d’Efak duit a terme per la Banda de Manacor dirigida per Pere Siquier amb la col.laboració de Biel Majoral, Bartomeu Mestre, Delfí Mulet i Maria Rosselló. L’any 2012 va rebre el premi Baltasar Moyà de Compòsició musical de la Federació de Bandes i Associacions musicals de les Illes Balears.

La composició és el darrer camí encetat per aquest músic, aquest nou camp el fa gaudir com un  infant que descobreix nous mons en l’enorme univers que és la música, les seves obres són “Petit Ball”, “Jaume II”, “Petit concert per a clarinet”, “Obertura frenètica”, entre d’altres i  han estat estrenades i interpretades per les bandes d’Algaida, Ses Salines, Esporles, Sant llorenç, Sons Servera, Manacor, la banda de la federació d’associacions de música de les Illes Balears i la Banda Municipal de Palma.

 

 

 

 

Tomeu Gomila, ballarí i coreògraf d’AuMents 

Llibertat artística i desig d'experimentar són els principis bàsics d'AuMents. En 1997 Andrea Cruz i jo vàrem començar aquest projecte per desenvolupar les nostres idees artístiques i empènyer les fronteres entre diferents formes escèniques. El resultat fou un particular estil visual i poètic que descol.loca el raonament lògic i entra pels sentits. 

Després de moltes actuacions per Europa i Sud-amèrica amb la primera peça Quan ses bistis volaven vàrem començar a fer coproduccions amb Firatarrega, Govern de les Illes Balears i Fundació Teatre Principal. Paral.lelament a aquestes coproduccions vàrem continuar investigant i fent obres d’experimentació amb formats diferents com Accions-Reaccions i amb solos d’Andrea Cruz (Tales of the body, Spiel, El niño escrito, La dulce Ingeborg). 

Som investigador de diferents llenguatges escènics. Totes les tècniques que he après al llarg de la meva vida tenen el seu punt de fusió a la dansa-teatre. Els treballs recents d’AuMents: Malasombra i Mima & Katastrofik, estan dissenyats per acostar la dansa al públic familiar incorporant el còmic amb la col.laboració del dibuixant Max. En Mima & Katastrofik he començat a treballar amb el coreògraf Marc de Pablo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Francesca Vadell Cubells, Rapsode

 

  És llicenciada per l’Institut del Teatre de Barcelona i Professora Associada de Tècnica Fitzmaurice. Va completar els seus estudis a Londres i Nova York. Ha donat classes a acadèmies i a Escoles Superiors de Teatre de Barcelona. A l'Escola Superior d’Art Dramàtic - Eòlia. Treballa a l'Institut del Teatre des de l'any 2013.  L’any 2010 va guanyat la Beca de Perfeccionament de l’Institut del Teatre per ampliar els seus estudis.

Ha treballat en diversos espectacles de Ferreret Teatre/Produccions de Ferro, "Una Història de Closques", "Assaig Obert". Amb la companyia La Fornal  ha fet "La Història Robada". "Negret de Guinea", de Corcada teatre i sota la direcció de Xavi Martínez. Ha actual en el muntatge "Les llargues nits a Can Sales" i "Codi a Nai", de Miquel Àngel Riera. És membre de la companyia Retret Teatre i els darrers muntatges han estat "Háblame de Lorca, Miguel" i "Sunset Park" al Teatre Gaudí de Barcelona. 

Altres muntatges en els quals ha actuat són: Ricard III, de W. Shakespeare, Don Joan de Molière, El Camp de Martin Crimp, Els enamorats, de Carlo Goldoni, entre d’altres.

 

 Maria Rosselló Riera, Soprano

Neix a Manacor, comença els seus estudis de cant a Artà amb Wolf Adamson. També realitza els estudis de mestra d’escola a la Universitat de les Illes Balears. En aquesta època col·labora amb el grup vocal Ars Antiqua i amb la Coral Universitària on ha realitzat tasques de soprano solista, també ha participat de soprano solista amb l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears. Així mateix ha col·laborat amb el cor de cambra Studium. 

En el camp educatiu ha treballat com a mestra de llenguatge musical, veu i cant coral (grups d’infants i adults) a les escoles d’Alcúdia, Petra, Santanyí, Algaida i Manacor. Continuà estudis de cant amb Myriam Alió i d’interpretació amb Manel Garcia Morante a Barcelona, on acabà els estudis superiors de cant. 

També ha participat en l’enregistrament del disc “Cançons mallorquines” amb el pianista i compositor Manel Garcia Morante, així mateix desenvolupa la seva activitat com a professora de cant a l’Escola Municipal de Música de Manacor. 

 

Juan Rodríguez Zarzo ,Oboè 


Neix a Vilamarxant (València) en 1973. Cursa estudis musicals al  Conservatori Superior Joaquim Rodrigo de València amb el catedràtic F. Salanova. També estudia amb els professors Ramón Puchades (Orquestra Nacional d´Espanya) i Lothar Koch (Solista de la Filharmònica de Berlín).    

És oboè solista de l´Orquestra Simfònica de Balears  des de 1993 fins 2006. Actua com a solista amb diferents agrupacions ,destacant: O.S.B. Ciutat de Palma, Orquesta de Cambra Illa de Menorca, Camerata Sa Nostra, Orquestra Solistes de Mallorca, etc,... interpretant obres de Cimarosa, Marcello, Albinoni, Bach, Mozart, R. Strauss, … amb els directors  Ignacio Yepes, Salvador Brotons,  Philip Bender,  Edmon  Colomer, Franz-Poul Decker, Barry Sargent,…

Amb el grup Image Ensemble obté en 2005 el primer premi en el concurs “Paper de Música” de Capellades. Ha col·laborat amb diverses formacions simfòniques i camerístiques com l’Orquestra Virtuosos de Moscú, l’Orquestra Municipal de València i l´Orquestra Nacional d´Espanya, actuant a diferents festivals internacionals i cicles de concerts.

  Col·labora com a professor de vent fusta a l´Orquestra Jove dels Països Catalans.
Ha estat professor associat de repertori orquestral per a oboè i música de cambra al Conservatori Superior de Música de les Illes Balears.

En l´actualitat , i des de 2006, és professor de la Banda Municipal de Palma.

 

 

 

 

 

 

Javier Sancho Oltra, Trompa

Músic de El Puig (València), estudià en el Conservatori superior “Joaquín Rodrigo” de València amb el premi  d’honor de final de carrera. Ha realitzat concerts amb l’orquestra Nacional d’Espanya i amb la jove orquestra de la generalitat valenciana; així com amb nombrosos grups de cambra. 

                       Actualment és professor de la Banda Municipal de Palma.

 

 Maria Assumpció Janer Fernadez ,Arpa 

 

Neix a Sant Jordi, estudia arpa en el conservatori elemental i professional de Palma on acaba el grau elemental amb les màximes qualificacions obtenint el Premi Extraordinari de fi de grau l’any 2011, així mateix ha obtingut el Primer Premi Nacional en el concurs “Arpa plus” l’any 2012 i el tercer Premi en el concurs “Arpa Plus” l’any 2013. 

Ha actuat amb la Jove Orquestra de les Illes Balears, l’Ensemble Lumière i el grup Rara Avis del compositor Miquel Àngel Aguiló, l’Orquesta del Conservatori Superior de les Illes Balears, la Banda de la Federació de Bandes de les Illes Balears i l’Orquestra del Festival de Santanyí. Ha col.laborat amb els músics Hideki Kozakura, Jaume Anglada i amb la Banda Municipal de Palma. Ha participat en els enregistraments “Lumens” de 2015 i “Pesquero Christmas Spirit” de 2017.

Actualment estudia els grau superior de l’especialitat d’arpa.