Biografia

Biel Oliver “Torres” va nèixer a Algaida el 1968, va iniciar els estudis als deu anys a la Banda de música d’Algaida, més tard realitzà estudis amb Pascual Martínez al conservatori de Palma acabant el grau mitjà l’any 1990. D’altra banda, obtingué la llicenciatura de geografia, història i història de l’art a la universitat de les Illes Balears en el curs 1990-91. Realitzà el grau superior de clarinet amb el catedràtic Rafel Grimal del conservatori superior del Liceu de Barcelona, acabant amb l’obtenció d’aquest títol i el premi d’honor de fi de carrera del curs 1994-95. Del 1996 al 2001 perfecciona l’estudi del clarinet amb el professor Juan Fenollar a València, i el 1999 estudia amb el professor Bertram Egger en el conservatori de Graz (Àustria), l’estiu del 2001 estudia amb Alois Brandhofer, professor del Mozarteum de Salzburg (Àustria), en el marc del curs internacional del Mozarteum. A part dels estudis clàssics va rebre ensenyaments d’Harmonia amb el guitarrista Gabriel Rosales.

Ha participat com a clarinetista amb les bandes d’Algaida, Ses Salines, Felanitx, Pollença, Llucmajor, Binissalem, Montuiri i Petra , i grups de cambra, com el Duet amb la pianista Francisca suau , el trio Da Camera 3 amb la pianista Maria Antònia Gomis i la flautista Maria Àngela Riera, el quintet de vent Opus 96 i el Duet “Duets a la carta” amb el clarinetista Pere Siquier; també ha realitzats concerts per a soprano, clarinet i piano amb la soprano Maria Rosselló.

Ha treballat a l’institut de Llucmajor i a l’Institut de Sineu com a professor de música del 1993 al 2002,des del 2002 és clarinetista a la Banda Municipal de Música de Palma. També ha impartit classes a l’escola de música d’Algaida, a l’escola de música de Llucmajor i a l’escola de música de Ses Salines.

L’interés per cuinar amb els sons l’ha duit a col.laborar, fent arranjaments, juntament amb Delfí Mulet, amb el grup den Biel Majoral des del 1992, amb el qual ha duit a terme dos enregistraments ; Fou fundador de l’orquestrina d’Algaida amb la qual ha duit a terme nombroses actuacions i varis enregistraments, i amb s’arrual Jazz mort, grup del qual encara és membre i amb qui ha duit a terme dos enregistraments. D’altra banda ha realitzat arranjaments per a les bandes de Campos, Esporles ,Ses Salines i per a la banda municipal de Palma. També escriu, juntament amb en Delfí Mulet, les músiques dels espectacles teatrals: “Representació de la mort” dirigida per Jaume Falconer, de “Temps, temps, temps” dirigida per Antoni Artigues i de “Petit ball” espectacle de dansa pel qual composa part de les músiques.

També cal destacar la realització d’arranjaments per a banda de les músiques den Biel Majoral, amb concerts amb les bandes d’Algaida, Ses Salines i Felanitx dirigides per Andreu Julià, així com els arranjaments per a banda de l’espectacle “Siau qui sou” de Guillem d’Efak duit a terme per la Banda de Manacor dirigida per Pere Siquier amb la col.laboració de Biel Majoral, Bartomeu Mestre, Delfí Mulet i Maria Rosselló. L’any 2012 va rebre el premi Baltasar Moyà de Compòsició musical de la Federació de Bandes i Associacions musicals de les Illes Balears.

La composició és el darrer camí encetat per aquest músic, aquest nou camp el fa gaudir com un infant que descobreix nous mons en l’enorme univers que és la música, les seves obres són “Petit Ball”, “Jaume II”, “Petit concert per a clarinet”, “Obertura frenètica”, entre d’altres i han estat estrenades i interpretades per les bandes d’Algaida, Ses Salines, Esporles, Sant llorenç, Sons Servera, Manacor, la banda de la federació d’associacions de música de les Illes Balears i la Banda Municipal de Palma.